Szeretsz túrázni? Érdekel a hegymászás, kalandutazás? Akkor itt a helyed!

hegyivezetes.hu

A hágóvasak és jégcsákányok karbantartása 2. rész

2015. november 09. - hegyivezetes.hu

Hágóvasunk fogainak kopását úgy késleltethetjük a legjobban, ha nem használjuk sziklás terepen. A viccet félretéve, amennyiben a mászó terep jellege és a hóviszonyok azt nem kívánják meg, ne legyünk lusták levenni. A sziklán való közlekedés ugyanis hatványosan koptatja a fogak hegyét.

Mivel hegymászó felszerelések javítására szakosodott szervizekről nem tudok (a külföldi kölcsönzők is inkább lecserélik a régi technikai felszereléseiket), ezért kénytelenek vagyunk magunk elvégezni a javítás és karbantartás műveleteit, melyekhez a 15 évvel ezelőtt megjelent, de még mindig aktuális oktatókönyvben leírtak nyújtanak segítséget:

A szerszám élének megőrzése

A hágóvasnak és a jégszerszámoknak van egy közös tulajdonsága: ha életlenek, hatástalanok és veszélyesek.

Az életlen hegyeket nehezebb a jégbe ütni, mint az éleseket, és ami még rosszabb, összetörik a jeget, megcsúsznak, majd kiesnek.

Élezzük meg őket, amikor már látjuk, hogy kezdenek életlenné válni, még mielőtt tompábbak lennének. Egy élet sokkal könnyebb kijavítani, mint újat készíteni.

Az élezéshez kétfajta reszelőt használjunk. Egy 15 cm-es laposreszelő megfelelő a hágóvas fogaihoz és a szerszám éleihez. A másik legyen egy háromszög alakú fűrészfogreszelő, amelyet az elülső fogak élesítésére használunk.

Ne használjunk köszörűt. Túl sok fémet távolít el szerszámainkról, a csőrt felhevítheti, így csökken szerszámunk keménységi foka.

A szerszámok élezése alapvető fontosságú. Itt ugyanazt a módszert alkalmazzuk, mint hűséges bicskánk esetében. Élezésnél a lehető legkevesebb fémet távolítsunk el a szerszámról.

Jégfejszénk és jégkalapácsunk pengéje duplán sarkított. Mindkét oldalt egyenlően reszeljük, és igazodjunk az eredeti szöghöz. Lassan haladjunk, és minden második húzás után ellenőrizzük a szöget. Legyen jó éles, de ne papírvékony, különben eltörik.

A csőr felső része is szorulhat élezésre, ez azonban a csőr konstrukciójától függ. A legtöbb jégcsákánynak szögletes, tompa felső éle van, amit soha nem kell megélezni, de csaknem minden technikai eszköznek jót tesz, ha a felső él első 10-12 cm-ét megélesítjük. Így a csőr vékonyabb lesz, aminek következtében minimális töréssel és erőfeszítéssel hatol a jégbe, ami megkönnyíti kivételét.

Vannak „ragadós" csőrök, amelyeket rendkívül nehéz kiemelni, akármilyen könnyedén is helyezzük őket a jégbe. Érdemes ezeknek a csőröknek a fogait megélezni. Legyünk azonban óvatosak. Csak egy kicsit fenjük meg a fogakat, majd teszteljük le egy jégbulderezés alkalmával. Reszeljük tovább a „ragadós" fogakat, majd ismét próbáljuk ki.

Élezzük meg hágóvasunk oldal- és elülső fogait, amennyire szükséges. Legyünk óvatosak, és az eredeti szöget tartsuk meg, mivel ezt pontosan választották ki az elülső fogak alakzatához."

Forrás: Magyar Hegymászó Oktatók Egyesülete, Hegymászás oktatókönyv II. rész (1997)

50940d3f387d48_48532536.jpg

Fotó: Petzl jégcsákányom csőre

A fenti leírtak nagyon hasznosak, azonban azt javaslom, ha valaki nem „ezermester" beállítottságú, és/vagy még nem csinált ilyesmit, először nézze meg, hogyan csinálják mások, keressen ismeretségi körében olyat, aki már végzett efféle karbantartást. Ennek hiányában iratkozzon be a hámori jégmászók által tartott jégmászó tanfolyamra, ahol a jégszerszámok élezése a tananyag részét képezi, így azt el tudja sajátítani :)

Ha már túl sokat volt reszelve jégcsákányunk pengéje vagy hágóvasunk fogai, akkor megérettek a cserére. Elhanyagolt, nagyon kopottá vált hágóvas fogakat képtelenség az eredeti szögnek megfelelően megreszelni, így az szintén cserére szorul.

Amennyiben hágóvasunkat karbantartást követően hosszabb időn keresztül nem használjuk, a további rozsdásodás elkerülése érdekében a fém részeket fújjuk le szilikon sprayvel, majd töröljük át egy ronggyal. Ezzel egyidejűleg a jégcsavarokat is átfújhatjuk, ugyanis a szilikonnal befújt jégcsavar belsejébe nem fagy bele a jég! :)

Tipp: A Petzl Griptape-pel stabilabb markolatot alakíthatunk ki a szerszám nyelén (19 mm szélességű és 1 m hosszúságú szalag egy jégcsákányhoz elegendő), amely így biztonságosabbá teszi a jégszerszám vagy csákány tartását, ezáltal pedig fokozza a teljesítményt, mivel nem engedi megcsúszni a kezünket, és a hideg ellen is véd.

Ha még nem tetted volna meg, olvasd el az írás első részét!


Készítette: Farkas Zsolt, 2012. november 02.

A bejegyzés trackback címe:

https://hegyivezetes.blog.hu/api/trackback/id/tr488059388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása