Szeretsz túrázni? Érdekel a hegymászás, kalandutazás? Akkor itt a helyed!

hegyivezetes.hu

Hasznos tanácsok Mont Blanc mászóknak III.

2016. április 16. - hegyivezetes.hu

mont-blanc_110.jpg 
A titok

A siker kulcsa: kipihenten indulni a csúcsmászásra, ami a legtöbbször azon csúszik el, hogy a hosszú, fárasztó utazás után sokan nem tudnak vagy nem akarnak elég időt szánni az utazás kipihenésére.
Ahhoz, hogy kipihenten tudjunk indulni, célszerű a menedékházban ágyban aludni. Ez viszont csak úgy oldható meg, ha időben foglalunk magunknak szállást! Az pedig nem igaz, hogy erre nincs lehetőség. Hallottam olyan esetről, hogy a túravezető, miután klienseivel a menedékház padlóján aludt, a személyzetet okolta a túra sikertelenségéért, miközben ő mulasztotta el a ház előírásainak megfelelően, időben lefoglalni a helyeket.

A menedékházak foglalási szabályain minden évben módosítanak, így résen kell lenni. Volt olyan év, hogy tavasszal egy konkrét időponttól lehetett foglalni, majd áttértek arra, hogy csak a túrára érkezést megelőző 30 nappal korábban történhetett a foglalás, hamarabb nem, később pedig már nem valószínű, hogy sikerült, mivel a menedékház megtelt. A foglalás nélkül érkezőkön az üzemeltetők „megkegyelmeztek”, melynek köszönhetően a szállás teljes árának kifizetése után az étteremben a földön lehetett aludni saját hálózsákban és derékaljon, már ha a nem túl ideális körülmények között egyáltalán tudott valaki aludni...

img_5717.JPGA régi Aiguille du Gouter (2009)

Az Aiguille du Gouter ház környékén a kempingezés minden formája tilos! Ez már kb. 10 évvel ezelőtt is így volt, ebben tehát nem történt változás. Ha mégis láttatok sátrakat, azok a „pirosban” jártak. Amellett, hogy a sátorozás életveszélyes (a nem megfelelően rögzített sátrakat egy esetleges vihar könnyűszerrel lefújhatja a gerincről, stb.), komoly bírságot is kiszabhatnak érte!
A Tete Rousse menedékház közvetlen közelében összesen 50 db sátor felállítása engedélyezett, a sátorozási szándékot pedig a menedékházban be kell jelenteni!

A siker egyik kulcsa tehát a Gouter házban eltöltött éjszakában rejlik. Ezt a házat nehéz lenne kihagyni a Mont Blanc mászásakor.

mont-blanc_071_1.jpgA hírhedt Grand Couloir (2007)

A féltve őrzött információ:

2016. évben a foglalás a Gouter házban április 12-én 08.30 órakor kezdődött (pontosabban a kiírt időponttól néhány perccel korábban). A fennmaradó helyekből csak online, a honlapon keresztül lehet foglalni. Ha elhatároztuk, hogy mikor megyünk Mont Blanc-t mászni, érdemes a foglalást minél hamarabb megejteni, mivel előfordult, hogy a foglalás megnyitását követően néhány óra alatt szinte az összes hely betelt :( Azt is jó tudni, hogy bár a menedékház 120 férőhelyes, a foglalás megnyitása előtt a francia hegyivezetők a ház kapacitásának kb. 2/3-át lefoglalhatják, így a foglalás megnyitását követően az alpin club-ok tagjai és mindenki más az érkezés sorrendjében osztozhat a megmaradt helyeken.
Jelenleg a foglalással egyidejűleg (bankkártyával) a teljes árat, azaz 55 euró/fő összeget kell fizetni egy éjszakáért. Tavaly még nem kellett a teljes árat előre kifizetni, viszon kötelező (!) volt választani az aranyáron kínált reggeli és vacsora közül. Pozitív változás, hogy idén már nem kötelező az étkezés. Viszont negatív, hogy eltöröltek minden kedvezményt, így tudomásom szerint az alpin club menedékházak közül egyedülálló módon ez az egyetlen menedékház, ahol az alpin tagoknak nincs kedvezmény!
A foglalást lehet módosítani, illetve lemondani. Ez utóbbi esetben, ha foglalási rendszerükben legalább két nappal a foglalt időpont előtt online módon törlöd a foglalásodat, akkor 2 euró/éj/fő levonását követően visszautalják a számládra a pénzt. Ugyanakkor két napon belüli lemondás vagy meg nem jelenés esetén nem jár vissza egyetlen euró sem!

mont-blanc_111.jpg

Amennyiben kedvet kaptatok a Mont Blanc mászásához, akkor a szabad helyeket megnézni és foglalni is ITT tudtok >> http://refugedugouter.ffcam.fr/resapublic.html

A Tete Rousse menedékházban ugyan a foglalás módja barátibb, viszont a már meglévő foglalást 3 nappal a szálláshely elfoglalása előtt nem árt telefonon keresztül megerősíteni, különben törlik!
Erről bővebben ITT tudtok tájékozódni >> http://refugeteterousse.ffcam.fr/reservation.html

mont-blanc_058_1.jpgA régi és az új Tete Rousse (2007)

A Gouter úton található két legnépszerűbb menedékházról bővebb információkat találtok az alábbi oldalakon: http://refugedugouter.ffcam.fr/
http://refugeteterousse.ffcam.fr/

Ezen az oldalon pedig online módon tudtok szálláshelyet foglalni az összes FFCAM kezelésben lévő menedékházban >> http://www.ffcam.fr/reserver-votre-refuge-en-ligne.html

Jó Mont Blanc mászást kívánok mindenkinek!

mont-blanc_107.jpg

Lejegyezte és fotók: Farkas Zsolt, 2016. április 16.

Ha még nem tetted volna meg, olvasd el az írás első és második részét is!

A bejegyzés trackback címe:

https://hegyivezetes.blog.hu/api/trackback/id/tr448631716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása