Szeretsz túrázni? Érdekel a hegymászás, kalandutazás? Akkor itt a helyed!

hegyivezetes.hu

Via ferrata, klettersteig túrák 2. rész

2016. április 28. - hegyivezetes.hu

Felszerelés

A megfelelő ruházaton kívül a következő felszerelésekre van szükség:

  • Beülő és via ferrata kantár önzáró karabinerrel (via ferrata szett) az acélsodronyon való önbiztosításhoz. Csak az előírásoknak megfelelő via ferrata-kantárt használjunk! 
  • Mászósisak kőhullás és esés közbeni sérülések ellen.
  • Mászókesztyű vagy vékony munkáskesztyű, amely megvéd az acélsodrony szálaitól.
  • Könnyű mászó- vagy túracipő.
  • Fejlámpa, mivel utunk gyakran vezet alagutakban, ahol a használata szükséges, vagy arra az esetre, ha a túra estébe nyúlik.
  • Nehéz, láncos úton egy rövid kötélgyűrű vagy heveder karabinerrel, amelybe bekötve pihenhetünk, ez azonban némelyik via ferrata kantárba be is van építve (pl. Petzl Scorpio).
  • Esetleg mászókötél és biztosítási felszerelés kötélbiztosításhoz és mentéshez.

img_4054.JPG

Via ferrata gyerekekkel

Mivel a kisgyerekek gyakran nem érik el az acélsodronyt, ha egy álláson állnak, ezért nem szabad őket via ferratára vinni. A szokásos via ferrata-kantárok pedig egy gyermek esését túlságosan keményen fogják fel. Ugyanakkor azért, hogy a ferratázás ne csak a felnőttek élménye legyen, a Skylotec gyermekek számára (30 kg-os testsúlytól) fejlesztett ki via ferrata szettet.

A fent leírtak miatt a 30 kg-os testsúly alatti gyermekeket célszerű kötéllel összekötni. Kötéllel biztosítva ugyanis a haladás biztonságosabb, amennyiben a kötél használatának technikáit a mászók ismerik. Aki ezekben nem jártas, feltétlenül kérje gyakorlott vezető segítségét!

A via ferrata felszerelés biztonságos használata és néhány alapszabály

Túravezetőink a túra indulása előtt rövid oktatást tartanak a via ferratázás során felmerülő veszélyekről, a helyszínen megmutatják és begyakoroltatják a via ferrata felszerelés megfelelő használatát, ezt követően pedig vezetésükkel biztonságos körülmények között túrázhatsz.

Ha kedvet kaptál a ferratázáshoz, a további részletekért kattints ide!

Lejegyezte és fotó: Farkas Zsolt

Ha még nem tetted volna meg, olvasd el az első részt!

A bejegyzés trackback címe:

https://hegyivezetes.blog.hu/api/trackback/id/tr548669194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása