Szeretsz túrázni? Érdekel a hegymászás, kalandutazás? Akkor itt a helyed!

Versenyfutás az idővel

2015. november 22. - hegyivezetes.hu

Statisztikai adatok szerint a lavinaáldozatok 30%-a a sérülésekbe hal bele, beleértve a betemetetteket és azokat is, akik nem kerültek a hó alá. Azok közül, akik nem szenvednek halálos sérüléseket, a lavina túlélési esélye 90%-os, ha a mentés 15 percen belül megtörténik. A betemetett áldozatok többsége ugyanis a következő 20 percben fulladás miatt életét veszti. A túlélési esély tehát az első 15 perc elteltével drasztikusan csökkenni kezd. 30 perc elteltével már csak 40%-os, 60 perc elteltével pedig 30%, 2 óra elteltével viszont már 10%-nál is kevesebb esély marad arra, hogy túlélőt találjanak a hó alatt.

untitled2.jpg

A fenti adatok azért is elgondolkodtatóak, mivel az Alpokban a helikopteres mentés átlagosan csak a riasztás utáni 45. percben képes a helyszíni tevékenységre, vagyis akkor, amikor a túlélési esély már csak 35-40%-os!

Ha tehát bekövetkezik a hóomlás, ne induljunk segítségért! A legfontosabb maradni és menteni! Amennyiben többen tartózkodnak a helyszínen, egy személy azonnal hívjon segítséget (mobilon 112, stb.), a többiek pedig ezzel egyidejűleg azonnal kezdjék el betemetett társuk keresését, majd kiásását a hó alól!

A mentés eredményességét vizsgálva néhány nemzetközi szakmai szemináriumon megkísérelték megállapítani, hogy egy ember mennyi idő alatt távolít el 1 köbméter havat, hogy elérje az áldozatot. A kísérlet szerint ekkora hómennyiség átmozgatásához:

  • lapáttal 10-15 perc,
  • snowboarddal 25-30 perc,
  • sítalppal 60 perc,
  • kezünkkel kesztyűben kb. 2,5 óra,
  • kesztyű nélkül pedig akár 3 vagy 4 óra is szükséges.

lavina.jpg

Összegezve tehát: túlélési esélyeink megnövelése érdekében téli túráinkon elengedhetetlen, hogy az elsősegély csomagon kívül lavinaeszközök (lavinadetektor /pieps/, lavinaszonda, lavinalapát), bivakzsák, mobiltelefon és fejlámpa mindig legyen nálunk! Emellett ne feledkezzünk meg a megfelelő használatukhoz szükséges ismeret elsajátításáról sem. A gyorsaság életet menthet!

A témában felhasznált források:
Kurt Winkler - Hans-Peter Brehm - Jürg Haltmeier: Hegymászás télen (Cser Kiadó, 2010)
http://hu.wikipedia.org/wiki/Lavina
http://www.sicurinmontagna.it/
Ábrák: http://www.sicurinmontagna.it/

Készítette: Farkas Zsolt, 2013. november 24.

Ha kedvet kaptál a mentés gyakorlatban történő elsajátítására, akkor itt megtalálod a következő lépést

A bejegyzés trackback címe:

https://hegyivezetes.blog.hu/api/trackback/id/tr638098080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.