Szeretsz túrázni? Érdekel a hegymászás, kalandutazás? Akkor itt a helyed!

hegyivezetes.hu

Hasznos tanácsok Mont Blanc mászóknak II.

2016. április 13. - hegyivezetes.hu

fenykepek_001.jpg
A korábbi bejegyzésben szó volt a megfelelő akklimatizációról, ami a sikeres mászás egyik legfontosabb feltétele. A túraprogramról, az útvonalakról, a szükséges ruházatról és technikai felszerelésről, a megfelelő fizikai és lelki állapot, továbbá technikai felkészülés (hágóvasban történő mászás gyakorlata) fontosságáról és mikéntjéről nem kívánok írni, mivel ezt már megtették mások, így erről a google keresőben több jó írást is találhattok. A témában ajánlom figyelmetekbe Kovács Attila blogbejegyzését, amit nehéz lenne überelni.

Néhány tévhit a Mont Blanc-ról

„Tornacipőben” is könnyűszerrel fel lehet jutni a csúcsra: az ilyen és hasonló megállapításokat tartalmazó blogbejegyzések, élménybeszámolók megtévesztőek lehetnek, és némelyik hitelessége is hagy maga után némi kívánnivalót.
Emellett ne mérjük magunkat Kilian Jornethez és Németh Csabához. Az ő teljesítményüket komoly felkészülés és logisztika előzte meg, több éves alpinista múltjukról nem is beszélve.
Azért sem érdemes magunkat egy blogbejegyzés ismeretlen írójához hasonlítani, mert sok esetben az már nem derül ki az írásból, hogy hanyadik próbálkozás volt, milyen hegymászó múlttal rendelkezik vagy milyen felkészülés előzte meg a csúcs „könnyűszerrel” történő megmászását. Az is lehet viszont, hogy egyszerűen csak melléjük szegődött a szerencse.

A megfelelő időpont kiválasztása

Miután fizikálisan és mentálisan (azaz a fentebb ajánlott írásnak megfelelően) felkészültünk, és emellett megvan a szükséges ruházatunk, felszerelésünk és társunk is (egyedül soha ne induljunk el a gleccseren!), akkor kezdjük el a túra szervezését.
Az elmúlt kb. 15 év tapasztalata alapján augusztusban - a nagy meleg miatt - nem célszerű elindulni. Az utóbbi évek ezen időszakában a balesetveszély miatt többször le volt zárva a Gouter-út, és bezárt a Gouter menedékház is. De volt példa arra is, hogy hetekig zárva volt az összes Mont Blancra vezető út. Szeptember első felében kevesebben vannak és az időjárás is stabilabb, viszont hűvösebb van, és a nappalok is rövidebbek, így az utolsó fogaskerekű is kb. 1,5 órával korábban indul le a hegyről (ezt a túra szervezésekor érdemes szem előtt tartani!). Mindezek figyelembe vételével június vége és július a jó választás! Én személy szerint mégis a szeptembert preferálom.

A következő részben egy féltve őrzött apró „kulisszatitkot” szeretnék elárulni, amit a túraszervező cégek azért nem tesznek közzé, hogy ne legyen érdemes megkerülni őket.

Készítette: Farkas Zsolt, 2016. április 13.

Ha még nem tetted volna meg, olvasd el az írás első részét!

A bejegyzés trackback címe:

https://hegyivezetes.blog.hu/api/trackback/id/tr408603556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása