Szeretsz túrázni? Érdekel a hegymászás, kalandutazás? Akkor itt a helyed!

hegyivezetes.hu

Kysel'-szurdok (Ferrata HZS)

Mielőtt elindulnánk

2016. augusztus 29. - hegyivezetes.hu

p1060515.JPG

"Aki nem volt a Nagy Kysel'-ben, az nem volt a Paradicsomban." (Karol Dzúrik hegyimentő)

A 40 évvel ezelőtti pusztító tűzvész után 2016. augusztus 18-tól ismét teljes hosszában járhatóvá vált a Kyseľ-szurdok a Szlovák Paradicsom Nemzeti Parkban.

A Kysel'-szurdok és az új via ferrata történetéről, részletes bemutatásáról nem kívánok írni, mivel a ferratát ismertető szórólapon és a Szlovák Paradicsom Nemzeti Park honlapján ezzel kapcsolatban szinte minden információ fellelhető, amelynek a magas-tatra.info jóvoltából magyar nyelvre fordítása is megtörtént. Blogbejegyzésemet ezen írások kiegészítéseként, illetve a véleményem szerint téves információk kijavításaként ajánlom. 

13924931_1852424814978600_9198143200943323904_n.jpg13934914_1852424804978601_354851227505178305_n.jpgKépek: www.npslovenskyraj.sk 

A szurdokban 2016. augusztus 28-án, szép napos időben jártam barátaimmal, amelyről szeretném megosztani tapasztalataimat.

A via ferratázáshoz szükséges eszközök (KÖTELEZŐ!) helyszínen történő bérlésének mikéntjéről és az eszközök minőségéről stb. nem tudok nyilatkozni, mivel saját felszerelést vittünk, így nem kellett azokat kölcsönöznünk.

Az 5 Eurós via ferrata belépőjegy mellé célszerű 1 Euróért baleset-biztosítást kötni, amely mellett a nemzeti parki belépőt (1,50 Euró) se felejtsük el megvásárolni. A szükséges belépőjegyek hiánya, és a szabályok be nem tartása komoly következményeket (bírságot) vonhat maga után.

Megjegyzem: ottlétünk során nem ellenőrizték az említett belépőjegyek meglétét. Ugyanakkor a szurdokban és annak közelében a park azon munkatársaival sem találkoztunk, akik ellenőrizték volna a szabályok betartását, illetőleg információval segítették volna a turistákat. (Új útvonal, valamint - nagyobb létszámú turistát feltételező - hétvége lévén jelenlétük talán indokolt lett volna.) Ezen meg is lepődtünk.

A Kysel'-szurdok újonnan megnyitott, június 15-től október 31-ig használható alsó részének ,,C" kategóriás via ferratája egyirányú, csak alulról felfelé járható. A szurdok könnyen megközelíthető.

20160828_131724.jpgA szurdok bejáratánál célszerű felvenni a ferratázáshoz szükséges eszközöket.

20160828_133914.jpg

20160828_141844.jpg

Az új útvonal négyzetben 45 fokos zöld színű jelzéssel van ellátva. A patakmederig minden nehézség nélkül el lehet jutni, azonban a Kysel'-szurdok újonnan megnyitott szakaszának teljes hosszában a jelzések már hiányoznak. Gondolom abból indulhattak ki, hogy egy szurdokban egyértelmű, merre kell menni, azonban a Szlovák Paradicsom többi szurdokához viszonyítva itt a ferratás részek közötti szakaszokon semmiféle kiépítés nem történt. A turisták által látogatott többi szurdokban megszokott, haladást megkönnyítő nagyobb kövek, pallók, sziklához támasztott fatörzsek, lépcsők, stb. itt hiányoznak. Ezáltal a meder magasabb vízállás esetén járhatatlan, mivel nem alakítottak ki kerülő ösvényeket sem a meder feletti részeken, illetve a biztonságos haladást segítő tárgyakat sem helyeztek el a mederben. Igaz, a fák között volt néhány helyen jelölés nélküli ösvény, melyet a turisták taposhattak ki, mivel valószínűleg nem szerettek volna a mederben elázni. Jelzések hiányában azonban mindenfelé történtek próbálkozások, így a veszélyes részeken is láttam nyomokat. Ha ez az állapot fennmarad, akkor az útvonal mesterséges segédeszközeit beépítő (via ferrata útvonalat kivitelező) hegyi mentőknek igen sok munkájuk lesz itt a jövőben.

p1060512.JPG

dsci0120.JPGFotó: Mátrai László

Ezzel ellentétben a via ferratás részek jól kiépítettek, teljesen rendben vannak, átlagos fizikumú felnőtt embereknek, kezdő via ferratázóknak is viszonylag könnyedén teljesíthetők. A függőleges részeknél jól jöhet egy olcsóbb kínai munkáskesztyű, mivel elég sárosak a mesterséges lépések, amelyekbe kapaszkodni kell.

Ha jól értelmeztem a nemzeti park oldalán megjelent tájékoztatást, akkor a helyszínen igénybe vehető, tapasztalt túravezető által vezetett csoport létszáma max. 10 fő lehet. Egy túravezetőre azonban ezt a létszámot magasnak találom, képtelenség ennyi emberre figyelni, különösen, ha van néhány kevésbé ügyes jelentkező is.

dsci0056.JPGFotó: Mátrai László

A hzs.sk és a nemzeti park oldalán (továbbá a tájékoztatóban) 6 éves kor alatt nem ajánlják a via ferratát. Ezt az információt a TANAP podlesoki irodájában dolgozó hölgy konkrét kérdésemre a megnyitó napján személyesen is megerősítette. A hivatalos tájékoztatók szerint tehát a ferrata 6 és 18 éves kor között szülői felügyelettel látogatható.

Sajnos túránk során az ezzel kapcsolatos korábbi fenntartásaim beigazolódtak. Én 10 éves kor alatt semmiképp nem ajánlanám a ferrata bejárását, még hozzáértő személlyel sem. Ottlétünk során a kiszállásnál találkoztunk egy 11 éves kisfiúval és az édesapjával, de a gyermek nem tűnt túl vidámnak...   
A ferratás részeknél van néhány kisebb áthajlás is, amely egy gyermeknek komoly kihívást jelenthet, mivel rövidebbek a karjaik és a lábaik, a gyengébb izomzatukról nem is beszélve. Az útvonal bejárását picit magasabb vízállásnál a ferratás szakaszok közötti részek kiépítetlensége miatt sem ajánlom kisgyermekkel. Ha mégis elindulnánk, fiatalabb gyermekeknek célszerű gumicsizmát viselni (magasabb vízállásnál a korábban említettek miatt ez felnőtteknek is ajánlott).   

20160828_143008.jpg

20160828_144914.jpg

Ott tartózkodásunk alkalmával a parkoló autók számából (mindkét parkoló tele volt) következtetve rengetegen voltak a Szlovák Paradicsomban, ennek ellenére a Kysel'-szurdokban nem volt tömeg, és nem kellett várakozni a ferratás részeken sem. A vízállás ugyanakkor kissé magasabb lehetett az ilyenkor megszokottnál, mivel a térségben kb. egy héttel korábban voltak nagyobb esőzések.

dsci0157.JPGFotó: Mátrai László

Túránk során a nemzeti park területén néhány farkastól eltekintve más állattal nem találkoztunk :)

Összegezve: A 40 év után megnyitott Kysel'-szurdok bennem egy félig kész útvonal benyomását keltette. Mivel a hivatalos oldalakon nem találtam arra történő utalást, hogy folytatnák a szurdok kiépítését, ezért azt ajánlom, hogy indulás előtt mindenki tájékozódjon az aktuális vízállásról, mert a magas vízszint jelentősen megnehezítheti a túrát. Szárazon láb nem marad!  
A via ferratás részek kezdők számára is kivitelezhetőek, jól kiépítettek, a megadott 2 órás menetidő reális. Aki még nem járt via ferratán, az itt bátran megteheti az első lépéseket! 10 évesnél fiatalabb gyermeket azonban senki ne vigyen magával, amíg nem járta be az utat!  

Frissítés! (2017.06.19.)
Kiépítették az út alsó részét is :) 
Forrás: http://www.magas-tatra.info/2017/06/kibovitve-ismet-latogathato-kysel.html 

Bátran ajánlom a szurdoktúrát azoknak, akik vadregényes, romantikusan szép tájra és egy kis kalandra vágynak.

A szurdok gyönyörű! Jó, hogy megnyitották! Nem szabad kihagynotok!   

Frissítés! (2017.09.11.) A szurdok az objektív veszélyek miatt életveszélyes! A szurdok fenti részét valószínűleg nem nézték át, így onnan kifordult, hatalmas fák csúsznak és kövek hullanak a mederbe, ahol még esélyed sincs a menekülésre :( Egy ilyen esetnek fül- és szemtanúja voltam néhány hete a szurdokban, kb. 2 percen múlt, hogy most itt lehetek. Akkor döntöttem el, hogy többet nem megyek ebbe a szurdokba. Javaslom, hogy esőzést követően Ti se menjetek néhány napig, mert akkor még nagyobb a fentről fenyegető rönk- és kőhullás előfordulásának az esélye.
Farkas Zsolt

Felhasznált forrás: http://www.npslovenskyraj.sk

Lejegyezte: Farkas Zsolt,  Fotó: Farkas Zsolt, Mátrai László

Kapcsolódó túránk: http://hegyivezetes.hu/szlovak-paradicsom-kysel-szurdok

A bejegyzés trackback címe:

https://hegyivezetes.blog.hu/api/trackback/id/tr4811658764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása