Szeretsz túrázni? Érdekel a hegymászás, kalandutazás? Akkor itt a helyed!

hegyivezetes.hu

Felszerelés ajánló

Hágóvas

2015. április 27. - hegyivezetes.hu

Hegymászó túráinkhoz bármely, a hó megtapadását gátló lappal ellátott szabványos acél hegymászó hágóvas megfelelő. A hótapadásgátló lap (Grivelnél Antibott, Petzl-nél ANTISNOW talpnak nevezik) elengedhetetlen, mivel az megakadályozza a talp alatt a hó megtapadását.


A kínálatból inkább 12 fogú hágóvasat ajánlatos beszerezni, a jég- és mix utakhoz tervezett hágóvasak (pl. Petzl Dart) kevésbé megfelelőek. A könnyű, alumínium alapú, általában síalpinizmus során használt hágóvasak (pl. Grivel Air Tech Light) nem elég erősek, így sziklás terepen kitörhet a foguk. A hágóvas rögzítésének módja függ a bakancs típusától. Az elől flexibilis (automata) rögzítésű hágóvasakat szintén kevésbé ajánlanánk, vásárlásunk alkalmával inkább a félautomata rögzítést részesítsük előnyben, amennyiben bakancsunk kialakítása azt megengedi, de a most forgalomba kerülő kötözős hágóvasak is tökéletesek. A kötözős rendszerű hágóvasak előnye, hogy szinte bármilyen bakanccsal kompatibilisek.

A forgalmazott hágóvasakat általában olyan összekötő elemmel látják el, amely kihúzva maximum kb. 46-os méretű bakancshoz jó. Ha a bakancsod ennél nagyobb méretű, vásárolhatsz hosszabb összekötő elemet is.

Tipp: A szennyeződések elkerülése érdekében hágóvasaidat tokban szállítsd, vagy tedd fel rájuk a fogvédőket – így megvédheted a hátizsákodat és tartalmát a sérüléstől.

Az általunk ajánlott hágóvas: Grivel G12 New-Matic (az Alpokban a legtöbb hegyi vezető ilyet használ).

5_l.jpg

                   Kép: Grivel G12 New-Matic (grivel.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://hegyivezetes.blog.hu/api/trackback/id/tr667401842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása