Szeretsz túrázni? Érdekel a hegymászás, kalandutazás? Akkor itt a helyed!

hegyivezetes.hu

Hasznos tanácsok Mont Blanc mászóknak

Mont Blanc "akklimatizációval"

2016. április 13. - hegyivezetes.hu

img_5713.JPG

Vélhetően kevesen tudjátok, hogy a francia UIAGM vezetők által Mont Blancra vezetett túrák kb. 90 %-át előzetes "akklimatizációs mászás" előzi meg. A komplett programok kb. 6 naposak (ebben az utazás nincs benne). Dióhéjban: a Mont Blanc mászás előtt felmennek egy 3000 méter körüli házba aludni, megmásznak egy 4000 méteres csúcsot és Chamonix-ban pihennek, majd ezután indítják a Mont Blanc mászást. A csúcsmászás (Gouter út) előtti napon a Tete Rousse menedékházban (3167 m-en) alszanak és a mászást követően is oda érkeznek vissza, vagy a másik verziójuk, hogy egyből a Gouter házba (3835 m-re) mennek fel, majd másnap a csúcsra úgy, hogy elérik a lefelé tartó felvonót. Ebben a verzióban a mászás napján már lent vannak Chamonix-ban. 
Az akklimatizáció a körülményekhez (magasság, felszerelések használatának ismertetése, gyakorlás, stb.) történő alkalmazkodást jelent, hogy nagyobb legyen az esély a feljutásra. A kinti vezetős túrák statisztikája szerint, ha az ügyfelek mindenféle téren felkészültek arra, hogy elérjék a hőn áhított csúcsot, a siker valószínűsége akkor is "csak" 70%. A mászók 30%-a ugyanis a rossz időjárási körülmények miatt nem jut fel. Összegezve esetünkben az akklimatizáció szó nem tévesztendő össze az expedíciós mászások során használt szóval. Tengerszinten élő nép vagyunk, a hosszú utazás is fárasztó, így nagyobb az esély a feljutásra, ha picit több időt szánunk rá.

Forrás: hegyivezetes.hu

img_5661.JPG

img_5675.JPG

p1020658.JPG

img_5705.JPG

img_5702.JPG

img_5698.JPG

img_5689.JPG

Fotók: Farkas Zsolt

Ez a bejegyzés folytatódik:

Hasznos tanácsok Mont Blanc mászóknak II.
Hasznos tanácsok Mont Blanc mászóknak III.

A bejegyzés trackback címe:

https://hegyivezetes.blog.hu/api/trackback/id/tr868599452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása