Szeretsz túrázni? Érdekel a hegymászás, kalandutazás? Akkor itt a helyed!

hegyivezetes.hu

Bakancs

2015. május 04. - hegyivezetes.hu

A bakancs a hegymászó felszerelésének egyik legdrágább darabja, amely nemcsak kényelmi szempontokat szolgál, de a túracél teljesítésének sikerét is nagymértékben meghatározza. A megfelelő bakancs kiválasztása tehát alapvető fontosságú, melyhez – figyelemmel arra, hogy minden, általunk gyakorolt hegymászó tevékenységhez alkalmas bakancs nem létezik – az alábbi, felhasználási területek szerinti típusbesorolással szeretnénk egy kis segítséget nyújtani.

Expedíció 8000 m

 

 

Pl.: La Sportiva Olympus Mons EVO, Scarpa Phantom 8000

Felhasználás: Csak nagy magasságban (8000 méter felett) és extrém hideg környezetben végzett hegymászásra alkalmas. Ideális a világ legkeményebb hegyi körülményei között, hosszabb ideig tartó (pl. Himalája, Denali és Sarki) expedíciók során, nem való azonban az Alpokba.

 

 

Expedíció 7000 m, extrém hideg

Pl.: La Sportiva Spantik, Scarpa Phantom 6000

Felhasználás: 5000-7000 méteres csúcsok (pl. Aconcagua) meghódítására, vagy téli alpinizmus gyakorlására, rendkívül hideg időjárási körülmények között. Meleg, kényelmes és könnyű bakancsok, amelyek ezáltal ideálisak a nagy magasságban vezető technikai útvonalak leküzdésére, valamint jégmászásra és hegymászásra is.

Téli alpinizmus

 

 

Pl.: Scarpa Phantom Guide, La Sportiva Batura EVO

Felhasználás: Téli alpinizmus során technikai jellegű hegymászás és jégmászás gyakorlására, valamint technikásabb mászó utak kivitelezésére pl. az Alpokban télen, vagy nagyobb mennyiségű friss hó után.

 

 

 

Alpin 4 évszak 

Pl.: La Sportiva Nepal Extreme vagy Nepal EVO GTX (a legtöbb hegyi vezető ilyet használ), Scarpa Mont Blanc GTX, Scarpa Jorasses PRO GTX, Hanwag Zentauri GTX, Hanwag Omega GTX

Felhasználás: Nyári vagy téli hegymászáshoz, de – tekintettel arra, hogy bármilyen típusú hágóvas szerelhető rájuk – jégmászáshoz is ideálisak. Az Alpokban a 4000 méter feletti, és a Magas-Tátra téli hegymászó túrákra a legjobb választás.

Tökéletes választás Mont Blanc vagy Elbrusz mászáshoz, ettől kisebb kategóriájú bakancsban azonban kockázatos ezekre a túrákra elindulni, mivel azok nem annyira melegek, így időjárás-romlás esetén a lábujjak könnyen megfagyhatnak. Évi 1-2 hasonló jellegű túráért azonban fölösleges a fenti bakancsokat megvásárolni, mert a felsorolt márkák közül több modellt lehet bérelni Chamonixban és Terskolban is, napi kb. 8-10 Euróért.

Alpin 3 évszak

Pl.: La Sportiva Trango S EVO GTX, Scarpa Rebel GTX, Scarpa Triolet PRO GTX

Felhasználás: Nyári hegymászáshoz pl. az Alpokban kb. 4000 méter magasságig, ugyanakkor mivel a felső részük nem annyira kemény, a bokát nem tartják olyan jól, mint az „Alpin 4 évszak"-os bakancsok, valamint nem annyira melegek, így pl. Mont Blanc mászásra már nem alkalmasak. Kialakításuknál fogva a félautomata hágóvasakkal kompatibilisek, azonban nem nagyon merevek (C kategóriás talp), ezért alpesi környezetben gyalogláshoz, rövidebb gleccservándorlásokhoz, könnyű szikla utakhoz és via ferrata túrákhoz kényelmesek. Nyári Grossvenediger vagy Grossglockner mászáshoz, illetve hasonló jellegű hegymászó programokhoz a legideálisabb választás, de a néhány órás hótalpas kirándulásokon is nyugodtan viselhető.

Magashegyi túra, trekking

Pl.: Hanwag Yukon, Hanwag Alaska GTX

Felhasználás: Elnevezésüknek megfelelően trekking túrákhoz (pl.: Annapurna körtúra, Everest alaptábor, stb.) a legideálisabbak, de Kárpátokbeli nagy hátizsákos, többnapos túrákhoz is nagyon jó választás. Ezek azok a bakancsok, amelyeket első bakancsnak ajánlanánk, mivel a szükséges kompromisszumok mellett a legszélesebb körű a felhasználási területük. Egy hazai túrázó a nyári és téli belföldi túráktól kezdve az évi egy-két alkalommal történő hótalpas, vagy néhány alkalmas, könnyebb, nyári hegymászó programok (pl. Grossglockner mászás) során ezt tudja a legjobban kihasználni. A hágóvas használata ugyanakkor megviseli őket, és csak kötözős hágóvasakkal használhatók.
Aki gyakrabban túrázik télen, és több hegymászó programon vesz részt az Alpokban, annak második bakancsként az Alpin 4 évszak modelljeit, aki viszont télen kevesebbet túrázik, ellenben több nyári hegymászó-, és via ferrata programon vesz részt, annak az Alpin 3 évszak modelljeit javasoljuk.

Gyalogtúra, kirándulás

 Pl.: Hanwag Canyon Wide és Wide GTX, Hanwag Dakota GTX, Hanwag Yuma GTX

Felhasználás: Középhegységbeli túrákhoz ideális viselet. Csekély súlya és puha talpa miatt rövidebb túrákra, könnyű terepre is nagyon jó választás, de – figyelemmel arra, hogy általában még kötözős hágóvasat sem lehet rá szerelni – hegymászó túrákra, valamint felső részük puhasága miatt – mivel nem tartja megfelelően a lábat – nagy hátizsákos, többnapos túrákra is alkalmatlan.

A fenti felsorolásból csupán olyan bakancsok maradtak ki, amelyek felhasználási területe annyira speciális, hogy egyik típushoz sem sorolhatók igazán. Ilyenek a rövidebb, technikásabb jég-, dry-tooling-, és mix-mászó utakhoz használható jégmászó cipők fix hágóvassal, a via ferrata utakhoz alkalmas bakancsok, a nagyfalas mászásokhoz, a beszállásokhoz, lejövetelekhez és könnyebb mászásokhoz kialakított cipők, valamint a sportmászó cipők.

A bejegyzés trackback címe:

https://hegyivezetes.blog.hu/api/trackback/id/tr907429180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása