Szeretsz túrázni? Érdekel a hegymászás, kalandutazás? Akkor itt a helyed!

hegyivezetes.hu

Hasznos tanácsok hegymászó- és túrabakancs vásárlásához II.

2015. október 08. - hegyivezetes.hu

A legtöbb gyártó a bakancsokat a felhasználási területüknek megfelelően sorolja be: hegymászás, sziklamászás, gyalogtúrázás, stb., ami a választást nagymértékben megkönnyíti, azonban egy laikus vásárló számára az üzletek polcain sorakozó bakancsokról ez nem szokott kiderülni. Ezért kell körültekintően vásárolni, így például érdemes a kinézett bakancsról a gyártó honlapján is információkat gyűjteni. Sokakban felmerül a kérdés, hogy mi szükség erre, hiszen az üzletben az eladók majd válaszolnak a kérdéseinkre, azonban – függetlenül attól, hogy néhány túrabolt megfelelő hangsúlyt fektet szakeladó alkalmazására, akik közül többen a gyártókhoz szakmai továbbképzésekre is járnak, és jobb esetben személyes tapasztalatokkal is rendelkeznek a különböző bakancsokról – ne felejtsük el, hogy legfontosabb érdekük mégis az, hogy a bolt által forgalmazott márkát eladják.

A választás során sokaknál fontos tényező az ár, mi magyarok pedig különösen ár-érzékenyek vagyunk, bakancs vásárlásánál azonban ezt nem szabad elsődleges szempontként kezelni. Gyalogtúrázó pályafutásom kezdetekor sokat túráztam különböző turista egyesületek tagjaival, akik az idősebb generációhoz, és ezzel együtt a nem a túl jó anyagi körülményekkel megáldottak közé tartoztak. Lábukban jó néhány - rendszerint hazai hétvégi túrákon és esetleg a Kárpátok magashegyeiben töltött túra során szerzett - kilométerrel azt vallották, hogy a gyalogtúrázó legfontosabb felszerelési tárgya a bakancs. Ez az, amire nem szabad sajnálni a pénzt - tekintettel arra, hogy a jó bakancs sosem volt olcsó -, hiszen egy megfelelően kiválasztott bakancs akár egy évtizedig is szolgálhat minket. Egy bakancs tehát hosszú távú befektetés, ami nem csak pénzben térül meg. Első bakancsommal én is megfizettem a tanulópénzt: az egyik kollégámtól kéz alól vettem egy ismeretlen forrásból származó, Lowa márkájú bőrbakancsot. Nagyon szép volt, kényelmes és olcsó... Úgy 5 alkalmat bírt ki, használat során ugyanis több helyen kiszakadt a varrás, majd egy esős túra után a szakszerű szárítás ellenére 2-3 számot ment össze, ezáltal pedig teljesen használhatatlanná vált. A sorsa az lett, hogy garancia hiányában kidobtam. Mint később kiderült, nem eredeti Lowa volt, csak hamisítvány. Ez a példa arra is felhívja a figyelmet, hogy kizárólag hivatalos márkakereskedőtől érdemes bakancsot vásárolni, mert már azokat is ugyanúgy hamisítják, mint más ruházatot.

Néhány hazai forgalmazó, akiktől bátran vásárolhatsz, és nem fogsz csalódni: Mormota túrabolt és Webshop, Nomád Webáruház, Trexpert Túrabolt és Webshop, Tengerszem Webáruház, Mountex Webshop.

A bakancs kiválasztásánál az alábbi szempontokat kell mérlegelned:

A hegymászás melyik ágában (gyalogtúra, gleccsertúra, klettersteig, sziklamászás, jégmászás, stb.), hol és milyen terepen (hazai teljesítménytúrákon, középhegységbeli túrákon, vagy a Kárpátokban gyalogtúrák, nagy hátizsákkal történő gerincvándorlás során, esetleg 4000 méter felett gleccseren, stb.), milyen magasságban szeretnéd használni?
A kiválasztás során azoknak a legkönnyebb a helyzetük, akik csak egy bizonyos célra, pl. gyalogtúrázásra használják a bakancsukat.

A jó választás

Elsőnek a célt kell meghatározni (pl. kirándulás, gyalogtúra, magashegyi túra és trekking, via ferrata, gleccsertúra, alpesi mászás, téli- és jégmászás), majd meg kell találni a lábnak megfelelő modellt.

A modell kiválasztásánál a láb anatómiáját kell figyelembe venni, ugyanis nem minden cipőbelső egyforma. Minden gyártónak megvannak a saját egyedi cipőtípusai és méretei: a formák, a kényelmi tényezők és koncepciók változatosak és változók. Ne habozzunk hát próbálni, méghozzá sok cipőt és mindkét lábra: összehasonlítva rögtön érezni fogjuk, hogy melyiket szeretik lábaink.

A modell kiválasztása után találjuk meg a megfelelő méretet.

A cipők mérete jelzésértékű. A származási ország, a méretosztályozás vagy a cipőtervezés szerint a méretek között akár 1-1,5 szám méretbeli különbség is lehet! A kiválasztott modellt mindkét lábra próbáljuk fel (mert lábaink nem egyformák), méghozzá felállva (a testsúly ugyanis megváltoztatja lábunk méretét). Befejezésként ellenőrizzük a lábujjak és a boka hajlékonyságát, mert egy helyen sem szabad kemény pontot éreznünk. A cipőnek úgy kell idomulnia a lábhoz, hogy a lábujjak a lemenetnél ne nyomódjanak egymáshoz.
Vigyázzunk ugyanakkor arra is, hogy cipőnk ne legyen nagyon szűk, mert a vérkeringést akadályozva könnyen kihűlnek benne lábaink.
Meredek lejtőn, vagy havon a szilárd felsőrészű és keményebb talpú cipő jobban tartja lábunkat.

A megfelelő méret kiválasztása

A különböző bakancsmodellek eltérő lábformára készülnek, ezért ha az első, felpróbált modell egyik méretben sem jó, másik modellt kell próbálni. Célszerű egy bizonyos kategóriában (pl. trekking bakancsok) több gyártó (pl. Hanwag, Lowa, Meindl, stb.) több modelljét (pl. Hanwagnál Yukon, Tatra, Alaska GTX, stb.), és azok különböző méreteit megpróbálnunk. Némelyik bakancsmárka több különböző szélességben kapható, más modellek férfi és női változatban is megjelennek.

Vásárláshoz vigyünk magunkkal olyan zoknit, amilyet majd a túrára is felveszünk, továbbá minden ortopéd-, vagy egyéb talpbetétet, amelyet használni szándékozunk. Az emberek többségének lába a nap folyamán megdagad, ezért inkább délután menjünk cipőt vásárolni, amikor a lábunk a legnagyobb. Miután a bakancsot a boltban befűztük, próbáljunk egy keskeny peremen megállni, így tesztelve a cipő stabilitását. Álljunk és járkáljunk néhány percig a bakancsban, csak ezután állapítsuk meg, van-e a cipőn kellemetlen varrat, ránc, vagy nyom-e valahol. Álljunk lejtős felületre, hogy kipróbáljuk, lábujjainknak milyen mozgástere van. Rúgjunk valami keménybe, hogy megállapíthassuk, a lábujjak nem érintik-e a cipő orrát. A megfelelő méretű bakancsban a sarkunk biztosan van rögzítve, előrelépésnél pedig ujjaink nem nyomódnak rá a cipő orrára.

A nagyon szoros bakancs korlátozza a vérkeringést, ami a láb lehűléséhez vezet, ez pedig növeli a fagyás lehetőségét. Emellett a nagyon szoros vagy nagyon laza bakancstól vízhólyagok is keletkezhetnek. Ha mégis választanunk kell egy kissé nagyobb vagy egy kicsit kisebb cipő között, a nagyobbat válasszuk, mivel annak felesleges térfogatát vastagabb zoknival vagy talpbetéttel is kitölthetjük.

Ugyanakkor tanácsos is fél számmal nagyobb bakancsot választani, mivel így egy-két vastagabb zokni is belefér, és ahhoz is teret biztosít, hogy a láb szokásához híven kicsit megdagadjon a melegben.

Ami a műanyag bakancsot illeti, annak az első perctől kezdve megfelelő méretűnek kell lennie, mivel külső cipőjük kemény és nem fog a lábhoz idomulni, mint a legtöbb bőr, vagy bőr és szövet kombinált bakancs. Különösen figyeljünk arra is, hogy a szélsőséges hidegben vagy nagy magasságban használandó bakancs ne szorítson, ne gátolja a vérkeringést.

Néhány ismertebb gyártó honlapja:
http://www.sportiva.com/
http://www.scarpa.com/
http://www.hanwag.de/
http://www.lowa.de/

Mint ahogy a gyártók kínálatából is látható, a La Sportiva és a Scarpa inkább a hegymászó bakancsok, míg a Hanwag és a Lowa inkább a trekking bakancsok gyártására specializálódott, így a felhasználók körében is ezekben az ágakban lettek népszerűbbek, de a Scarpa a sítúrázók körében is elterjedt.

Bakancsgondozás

Bakancsunkat ápoljuk rendszeresen, kenjük impregnáló krémekkel, bőrbakancs esetén belülről is.

Ne engedjük, hogy keményre száradjon, mert törések, repedések jelenhetnek meg rajta, ugyanakkor ne tegyük el vizesen sem, mert bepenészedhet. Ha túrán lesz vizes a bakancs, próbáljuk meg minél hamarabb kiszárítani, mert a vizes bakancsban gyalogolást nem csak felpuhult lábunk sínyli meg, hanem cipőnk is eldeformálódhat, kinyúlhat. Útközbeni, egyszeri beázást menet közbeni zokniváltásokkal viszonylag jól orvosolhatunk, és sokkal kényelmesebb is az érzés, mintha végig ugyanabban a csuromvizes zokniban, cipőben cuppogunk.

A jól gondozott bakancs sok évig kitarthat. Óvjuk a penésztől és a rothadástól azzal, hogy használaton kívül tisztán és szárazon tartjuk. Ne tegyük ki a bakancsot magas hőmérsékletnek, mert a hő károsítja a bőrt, a varratokat és a talpat. Szabadban való használatkor a víz felülről és a varratokon keresztül juthat be a cipőbe, a vízhatlanságot biztosító szerek azonban korlátozhatják a víz beszivárgását. Az impregnálás folyamatát rendszeresen ismételni kell, előtte viszont a bakancsot ki- és meg kell szárítani, a piszok eltávolításához pedig használjunk kemény kefét.

Bakancsunkat ugyanakkor nem csak a túrák közötti holtidőben, hanem a napi túrák után is ápolni kell, így minden esetben vegyük ki a talpbetétet és tegyük ki száradni a levegőre. A felsőrészre rakódott sarat, szennyeződést kíméletesen távolítsuk el, és a talpat is vakarjuk tisztára.

A nedves cipőt lehetőleg meleg, szellős helyen szárítsuk ki, a száradást azonban nem szabad a bakancsot sugárzó hőforrás közelébe téve siettetni. Nézzünk körül a menedékházban, és ha van bakancsszárító, használjuk ki a lehetőséget. Amikor pedig a cipő csaknem teljesen kiszáradt, kezeljük felsőrészét a gyártó által ajánlott textil- vagy bőr impregnálószerrel.

Tipp: Ha viasszal, zsírral vagy dubbin viasszal kenjük be a cipőfűzőt, vizesedés esetén sem fog megfagyni.

Szerviz, talpalás

Megfelelő gondozással (sokszor még anélkül is) a jó minőségű bakancsok felső része szinte elnyűhetetlen, viszont használat során a legjobb minőségű Vibram talpak is kopnak. Saját tapasztalatom az, hogy az alpesi kategóriájú cipők talpa gyorsabban morzsolódik és kopik, ha sziklán és éles köveken, karsztos terepen használjuk, míg a trekking kategóriájú bakancsok talpa hasonló terepen történő használat során kevésbé sérülékeny. A hágóvas használata ugyanakkor a trekking bakancsokat viseli meg jobban.

A legtöbb túracipőt gyártó cég vállalja az általa forgalmazott bakancsok újratalpalását, amennyiben az alkalmas rá. Én a több mint egy évtizedes saját tapasztalatomból kiindulva a Hanwag cég termékeit ajánlanám, többek között azért, mert a szervizelés, talpalás a hazai forgalmazón keresztül a gyártóhoz történő visszajuttatással gyorsan megoldható. Emellett az 1921 óta működő bajor hegymászó- és túrabakancs, túracipő gyártó cég híres a megbízhatóságáról, termékei pedig az elnyűhetetlenségükről. Bakancsaik egyik ismérve ugyanis, hogy akár a második, harmadik újratalpalás után is tökéletesen használhatók.

 

Hanwag Yukon

Az újratalpalt, 1999-ben vásárolt Hanwagom.

Zokni, talpbetét

Egy jó bakancs mellett legalább annyira fontos a jól megválasztott túrazokni.

Sokan nem is gondolnák, hogy egy jól megválasztott túrazokni legalább annyira fontos, mint egy jó túrabakancs. Feltört, hólyagos lábbal viszonylag hamar kényszerülsz a túra feladására. Szélsőségesen hideg időben a láb- és kézujjaink szoktak először lefagyni, ezért is fontos a tevékenységnek megfelelő túrazokni kiválasztása. Nagy hidegben ajánlott két zoknit viselni, azaz egy vékony, alsó termo zoknit húzni.

Megfelelő modellek: Igazából mindazon túrazokni, amely megerősített talp-, orr-, valamint sarokrésszel van ellátva. Ezek ugyanis a kényelmesebb viselet érdekében a nyomásnak kitett részeken vastagabbak.

Én a Bridgedale márkát ajánlom, azon belül is az Endurance termékeket. Ezek a zoknik különösen erősek és tartósak. A Bridgedale termékcsaládjai közül - attól függően, hogy meleg vagy hideg környezetben túrázik - mindenki ki tudja választani a megfelelő zoknitípust.

Talpbetétek

A világon nincs két azonos emberi lábfej, különböző formájú a talpunk, sőt gyakran a bal és jobb lábunk is. Sportolás közben a talpunkra ható erőket nagyban befolyásolja testsúlyunk, testtartásunk, a mozgás típusa és intenzitása. A tömeggyártásban készülő lábbelik ugyanakkor nem tudnak minden esetben a felsorolt tényezőkhöz maguktól alkalmazkodni. Ez is oka lehet az izomgörcsöknek, vagy izmaink fáradékonyságának. A bakancsba tett további talpbetét nagy hidegben nemcsak extra szigetelést, de támaszt is jelent lábainknak.

Az egyik legismertebb, talpbetéteket gyártó, és termékeit hazánkban is forgalmazó cég a SIDAS. Ha többet szeretnél tudni a SIDAS cég talpbetéteiről, a Mormota túrabolt weboldalán vagy a www.skiing.hu oldalon részletesen olvashatsz róluk.

Remélem, sikerült használható segítséget nyújtanom a hegymászó tevékenységednek megfelelő bakancs kiválasztásához.

A témában felhasznált és javasolt olvasnivaló:
- Hegymászás című oktatókönyv (2005., Földgömb 99' Kiadó és MAHOE)
- Nagy Balázs: Trekkingtúrázás - Magyarországi túraútvonalak (Cser Kiadó, 2011)
- A lábbelik karbantartása (http://www.mountex.hu/segedlet/tippek/labbeli, 2012.12.30.)
- A lábbelik ápolása (http://www.mountex.hu/segedlet/tippek/karbantartas, 2012.12.30.)

Készítette: Farkas Zsolt, 2012. december 30.

Ha még nem tetted volna meg, olvasd el az első részt! 

A bejegyzés trackback címe:

https://hegyivezetes.blog.hu/api/trackback/id/tr947948862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása