Szeretsz túrázni? Érdekel a hegymászás, kalandutazás? Akkor itt a helyed!

hegyivezetes.hu

Hasznos tanácsok Matterhorn mászáshoz

2015. április 26. - hegyivezetes.hu

Svájc egyik szimbóluma, a „csokoládéhegy" meghódításáról sokan álmodoznak. A Matterhorn az Alpokba utazó hegymászók talán legnépszerűbb mászóobjektuma. Egyike a legnehezebb négyezreseknek, ennek ellenére gyakran alábecsülik.

matterhorn.jpg

Az egyik helyi, hegyi vezetéssel foglalkozó iroda statisztikája szerint a vezetős túrák során a Matterhornt két normál útvonalon, a svájci (Hörnligrat) vagy az olasz oldalról (Liongrat) szokták mászni. Mindkét útvonal mászása során azonban a résztvevők 40%-a nem éri el a csúcsot, mely az alábbi fő okoknak köszönhető:

- Nem kellő fizikai állapot.
(Bár a 10-12 órás hátizsákkal történő mászás során több helyen rögzített kötelek segítik utunkat, azonban az abba történő kapaszkodás is kiveszi erőnket...)

- Elégtelen akklimatizáció.
(A Matterhorn magassága 4478 méter, ami azt jelenti, hogy 4000 méter felett a tengerszinthez képest kb. 60% a rendelkezésre álló oxigén a levegőben, mi pedig hosszú órákon keresztül ebben a magasságban mászunk, így az oxigénhiányos állapot miatt hamarabb elfáradunk, ezáltal lassabbak leszünk. Különösen igaz ez, ha mászásunk előtt legalább egy héttel nem töltöttünk el több időt 4000 méter felett.)

- Sziklamászó gyakorlat hiánya.
(Több mint 1500 mászó métert kell megtennünk a csúcsig, melynek során szinte végig használni kell a kezeinket, ugyanakkor legalább III-as nehézségű utat kell mászni, azonban nem mászócipőben, hanem bakancsban!)

- Hágóvasban történő mászás gyakorlatának hiánya.
(Olyan hegymászó tapasztalat, mellyel képes vagy gyorsan és hatékonyan mozogni különböző hegyi terepeken hágóvasban is.)

- A programok nem tartalmaznak tartaléknapot rossz idő esetére.

Hegyi vezető nélkül még rosszabb lehet ez az arány, hiszen az eltévedés miatt elvesztegetett idő tovább csökkenti esélyeinket. Emellett vezető nélküli mászásnál elengedhetetlen feltétel a sziklamászó gyakorlat, valamint a felszerelések és biztosítási eszközök ismerete, azaz az alapfokú sziklamászó tanfolyam megléte.

A Matterhornt tehát nem szabad alábecsülni, mivel az egyik legnehezebb normál utas mászás az Alpokban. Ha hiányzik a megfelelő fizikai állapot és sziklamászó gyakorlat, nem leszel képes elérni a csúcsot, még hegyi vezetővel sem!

A bejegyzés trackback címe:

https://hegyivezetes.blog.hu/api/trackback/id/tr877399710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása