Szeretsz túrázni? Érdekel a hegymászás, kalandutazás? Akkor itt a helyed!

hegyivezetes.hu

Via ferrata, klettersteig túrák 1. rész

2015. május 19. - hegyivezetes.hu

img_6540.JPG

A láncos vagy drótköteles út átmenet a túrázás és a mászás között. Egy sziklafal nehézségi fokozatát többé-kevésbé erősen csökkentik a fix acélsodronnyal, műfogásokkal és műlépésekkel. Létrák, hidak, mesterséges lépések és fogások, valamint kampók segítik utunkat. Az ilyen túrák biztonságosak és jól biztosítottak, az utak bejárásához pedig nincs szükség kiművelt mászástechnikára, csak egy kis erőre.

img_6571.JPG

A kezeinket szinte végig használnunk kell. A túrák többsége közepes fizikai állóképességgel és némi akaraterővel teljesíthetőek. Elengedhetetlen a szédülésmentesség, a magabiztos koordináció és a kellő fizikai állóképesség. Kizáró ok a tériszony és a megfelelő mozgáskoordináció hiánya.

img_4679.jpg

Az első láncos utakat (olaszul via ferratákat, németül klettersteigeket) az első világháború idején a Dolomitokban, az osztrák-magyar és olasz fronton katonai céllal építették. Ezek közül később sokat felújítottak, és jelenleg is turistacélokra használnak. Több láncos út nagy népszerűségnek örvend, így vannak utak, amelyek egy-egy szép, napos hétvégén túlzsúfoltak.

Felszerelés

A megfelelő ruházaton kívül a következő felszerelésekre van szükség:

  • Via ferrata kantár önzáró karabinerrel (via ferrata szett) az acélsodronyon való önbiztosításhoz. Csak az előírásoknak megfelelő via ferrata-kantárt használjunk! Erről bővebben itt olvashatsz.

letoltes.jpg

Via ferrata kantár: két fajta rendszer létezik, az Y-System és a V-System (ezt nem ajánljuk!).

A mászófék életbe vágóan fontos, mivel a mászófék nélküli rántás egy esésnél az anyagra és az emberre is túl nagy lenne.

A via ferrata kantár a fémeszközben megcsúszó dinamikus kötél súrlódása által nyeli el az esés energiáját.
Az újabb típusoknál a biztosító szár már tokba van húzva, így az nem zavar a mozgásban. A tokkal védett felszakadó energiaelnyelő állapota könnyen szemrevételezhető. Több modellnél a biztosítószár a könnyebb használhatóság érdekében „hernyós" megoldású (azaz ki lehet húzni). Néhány típusnál pedig (pl.: Petzl Scorpio) van egy harmadik, rövid szár is, amely közvetlenül a létrába vagy drótkötélbe akasztva traverzálásoknál és pihenésnél lehet nagyon hasznos.

A via ferrata kantár csatlakozóhevedere a beülőhöz önmagán átfűzve egyszerűen és biztonságosan csatlakoztatható (soha ne karabinerrel csatlakoztassuk!).

A via ferrata kantár normál (80 kg) tömegű személyekre van beállítva, mivel a 6 KN-os maximális fékezőerő túl nagy a gyerekeknek vagy a kis testtömegű felnőtteknek. Mostanában már kapható olyan mászófék is (Edelrid Cable Vario), amelyeknél a fékezőerő valamivel alacsonyabb értéknél kezdődik, és amelyet lépcsőzetesen be lehet állítani. Ezáltal a ritkább esések puhábbak lesznek, és a kisebb tömegű személyeknek is biztonságosabb.

Ugyanakkor azért, hogy a ferratázás ne csak a felnőttek élménye legyen, a Skylotec gyermekek számára (30 kg-os testsúlytól) fejlesztett ki via ferrata szettet.

Jó tanács: Csak az előírásoknak (UIAA) megfelelő via ferrata kantárt használjunk önzáró karabinerrel!

Megfelelő modellek: Black Diamond Easy Rider, Black Diamond Iron Cruiser, Petzl Scorpio Vertigo WL, de jó bármely, az UIAA (Alpinista Szövetségek Nemzetközi Uniója) előírásainak megfelelő via ferrata (klettersteig) szett.

írta: Farkas Zsolt

 >> a bejegyzés folytatódik

A bejegyzés trackback címe:

https://hegyivezetes.blog.hu/api/trackback/id/tr157471708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása