Szeretsz túrázni? Érdekel a hegymászás, kalandutazás? Akkor itt a helyed!

hegyivezetes.hu

A hágóvasak és jégcsákányok karbantartása 1. rész

2015. november 08. - hegyivezetes.hu

Vége a nyári alpesi mászószezonnak. Sokan ilyenkor elteszik technikai felszerelésüket, és csak nyáron veszik ismét elő, de vannak, akik télen és téli körülmények között sem hagyják abba a hegymászást. Akármelyik kategóriába is tartozol, e késő őszi hónapban saját biztonságod érdekében szakíts egy kis időt a technikai felszereléseid állapotának ellenőrzésére, és szükség esetén karbantartására. A hibás felszerelés ugyanis veszélyeztetheti a mászás biztonságát, így a testi épségedet is, emellett, ha időben észreveszed és kijavítod az apró hibákat, felszerelésed hosszabb ideig fog szolgálni.

A lábbeli ápolásáról, a ruházat tisztításáról és impregnálásáról jóval több helyen lehet olvasni, mint a technikai felszerelések karbantartásáról, amelyről még az itthon hozzáférhető legújabb hegymászó szakirodalom sem publikál. Valószínűleg azért, mert a mai fogyasztói társadalomban egyszerűbb cserélni a kopott, hibás eszközöket, pedig a legtöbb ismert gyártó az általa forgalmazott hágóvasakhoz, jégcsákányokhoz különféle kiegészítőket és pótalkatrészeket (pl. csuklóhevedert, markolatborítást, csavarokat, szegecseket, heveder szettet, hótapadásgátló lapokat, jégmászó hágóvasakhoz cserélhető első fogat, vagy a kopásnak jobban kitett komplett első részt /pl. Petzl Dart, Darwin/, némelyik jégcsákányhoz többféle csőrt, kapa fejet és kalapács fejet) is kínál, így ezek igény szerint cserélhetők vagy eltávolíthatók. Az itt felsorolt „alkatrészek" többsége ugyanakkor a hazai kereskedőknél csak elvétve kapható, illetve jobb esetben megrendelésre lehet beszerezni.

A hágóvasak és jégcsákányok karbantartásának első és legfontosabb mozzanata, hogy közvetlenül használat után – de legkésőbb használatbavétel előtt – távolítsuk el róluk a szennyeződést, szárítsuk fel a nedvességet és szemrevételezzük eszközeinket. Mindezt pedig azért kell még otthoni körülmények között elvégezni, mert nem éppen felemelő érzés a hegyen szembesülni azzal, hogy nem megfelelő a felszerelésünk, mert javításra szorul.

Amennyiben a fémrésze(ke)n szemmel látható, jelentős sérülés (nem karcolás) keletkezett (durva példával illusztrálva ilyen lehet, ha nagyobb magasságból leejtjük eszközünket, és sziklára esik), akkor csere szükséges. Bár ilyesmi igen ritkán szokott előfordulni, ha mégis megtörténik, viszont eszközünkön nem látszik sérülés nyoma, a fém belsejében még mikrorepedések keletkezhetnek, amelytől az anyag szakítószilárdsága rendkívüli módon gyengülhet, ezért ez esetben is javasolt megválni eszközünktől.

A hágóvasakon érdemes megvizsgálni a csatok állapotát és a hevedereket, nincsenek-e kirojtosodva vagy elnyíródva, meg kell nézni, hogy rögzítő rendszere megbízhatóan tartja-e a lábat, valamint ellenőrizni kell a csavarok, szegecsek állapotát is, nincsenek-e kilazulva, nem szorulnak-e cserére.

Különös figyelemmel vizsgáljuk meg a hágóvashoz tartozó, hó megtapadását gátló (gyártótótól függően: Petzl-nél ANTISNOW talpnak, Grivel-nél Antibott-nak, Black Diamond-nál ABS lemeznek is nevezett) lapokat, mivel ezek a lapok akadályozzák meg talpunk alatt a hó megtapadását, így komoly igénybevételnek vannak kitéve.

A Petzl típusú hágóvasaknál (pl. Petzl Vasak, Sarken, Irvis) ezek a hó megtapadását gátló lapok általában csavarral vannak rögzítve, ami - véleményem szerint - nem a legjobb megoldás, mivel a csavarok használat közben kilazulnak, majd kiesnek, így gyakran kell azokat pótolni. Ezeknél a hágóvasaknál célszerű sűrűbben, még az ANTISNOW talpak elhagyása előtt ellenőrizni a csavarok állapotát.

50cc96c595a227_43318643.jpg

Petzl ANTISNOW

Vannak olyan kialakítású hótapadásgátló lapok (pl. Grivel G12), melyek apró fülekkel vannak rögzítve a hágóvas aljához. Ezeknél intenzív használat és hosszabb idő után (nekem 5 év elteltét követően) a fül letörhet, így viszont az Antibott lap nem látja el rendesen a funkcióját, hiszen a hó alámegy. Mindezt észlelhette a gyártó is, mert az új G12 típusú hágóvasak Antibott lapjairól már elhagyták ezeket a fülecskéket, és a lapok szegeccsel vannak rögzítve a hágóvashoz.

50940d66cf40a8_57972631.jpg

Grivel Antibott

A meghibásodott és használhatatlanná vált hótapadásgátló lapokat pótolni lehet, hiszen minden gyártó forgalmaz a hágóvasaihoz megfelelő lapokat, igaz borsos áron. Kézügyességünktől függően apró javításokat magunk is elvégezhetünk rajtuk, egy jó cipészmester ugyanakkor csodákra képes (nekik ugyanis speciális szerszámaik vannak a szegecsek és fülek rögzítéséhez: a Grivel Antibott lapomra cipész rakott új fület, a Salewa hágóvasaim hevederére pedig új szegecseket).

50940d5beb19a2_97324943.jpg

Megviselt hágóvas 

Vannak hágóvasak, amelyeket a gyártó(k) (pl. AustriAlpin) hótapadásgátló lap nélkül hoznak forgalomba. Ezeket a lapokat külön kell megvásárolni a hágóvashoz, de némelyik annyira egyszerű kialakítású, hogy egy megfelelő szilárdságú anyagból magunk is el tudjuk készíteni.

50cc969f1e62a0_64465798.jpg

AustriAlpin hótapadásgátló lap 

Tipp: Vágjunk vastag műanyag lapokat mindkét hágóvas méretére, fúrjunk rájuk lyukakat, majd az így elkészített lapokat dróttal erősítsük hágóvasunkra. Nem elegáns megoldás, de olcsó, és jól működik.

A hágóvasak és jégcsákányok többségét havas-jeges-sziklás terepre tervezték, és rendkívül strapabíró ötvözetből készítik. Használat során azonban a hágóvasak fogai és a jégcsákányok csőre is kopik. Ha viszont életlenek, akkor hatástalanok, és ebből adódóan ránk nézve veszélyesek lehetnek.

Emellett a legtöbb jégmászó eszköz csőrén a gyártók csak alapélezést végeznek, az adott viszonyoknak vagy speciális igényeknek megfelelő végleges, precíziós élezést pedig a mászókra bízzák.

Hogyan őrizzük meg szerszámaink élét?

Hogyan és mivel élezzük és hegyezzük meg hágóvasunk fogait? Hogyan élezzük meg jégcsákányunk csőrét?

Ezekre a kérdésekre a választ a következő részben olvashatjátok.


Készítette: Farkas Zsolt, 2012. november 02.

A bejegyzés trackback címe:

https://hegyivezetes.blog.hu/api/trackback/id/tr898059302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása