Szeretsz túrázni? Érdekel a hegymászás, kalandutazás? Akkor itt a helyed!

hegyivezetes.hu

A gyerekek és a hegy

2015. május 30. - hegyivezetes.hu

Átadni a szenvedélyt, mindenekelőtt azt jelenti, hogy a túrát a gyermekek képességeinek megfelelően alakítjuk ki.

2014-08-18_13_28_51.jpg

4 éves korig: az együttlét öröme a meghatározó

Elsősorban a magaslati tényezőt kell jól kezelni. Ne haladjuk meg az 1500 m-es magasságot! El kell kerülni a gyors szintváltozásokat (felvonón való utazás). Probléma, hogy ebben a korban még nem tudják pontosan kifejezni a zavarokat és a tüneteket, ezért a gyermekek még fokozottabb felügyeletet igényelnek.

4 és 6 éves kor között: felfedezés és a játék motivációja

Egy hegyen töltött nap megszervezését úgy kell előkészíteni, mintha egy játékról lenne szó. Az erőfeszítés nem motiválja még ebben a korban a gyerekeket. A gyaloglás, mászás vagy biciklizés tehát nem jelent számukra célt, hanem a milliónyi ígéretet jelentő gazdag környezet felfedezését. 
A gyerek játék közben meg tud tanulni felelősséget vállalni.  

7 és 12 éves kor között: olyan hegymászónak lenni, mint a szülők 

Ebben a korban a gyerek már a felnőttekhez hasonló örömeket keresi a hegyekben. Fizikai alkata lehetővé teszi a hegyi sportok gyakorlásának elkezdéséhez. A gyerekek már tudatában vannak a veszélynek. Törekedni kell arra, hogy megtanítsuk őket a tényleges veszélyek felismerésére. A mozdulatok és a biztonsági technikák megtanulása kell hogy elsőbbséget élvezzenek. Náluk még ébernek kell lenni és különösen türelmesnek kell lenni a magyarázatokkal és a nehézségek kihangsúlyozásával.
A csoport fogalma alapvető számukra. A gyerek igényli a pajtásait. A barátok jelenléte lehetővé teszi a szabadidő teljessé tételét, ahol megtalálják a saját játékaikat. 

A hegymászáshoz a gyerekek alkatára készített speciális felszerelés kapható. Mikor megközelítünk egy sziklafalat, nem szabad megfeledkezni a sisakról. 

Három fontos tényező! 

1. A napsütés.
A szem. Tízéves kor előtt a szemlencse és a szaruhártya jóval több UV-sugarat enged át, mint felnőttkorban. A gyerekeknek rendszeresen jó minőségű napszemüveget kell viselni... és meg kell tanulnia megőrizni azt!

2. A környező hőmérséklet.
A gyerekek jóval sérülékenyebbek, mert gyengébb védekezőképességgel rendelkeznek. A gyakran változó időjárásnak és hőmérsékletnek megfelelően folyamatosan öltöztetni-vetkőztetni kell őket. A gyerekek nem sokat törődnek azzal, hogy nagyon melegük van, de amikor leveszünk róluk egy ruharéteget, jobban érzik magukat... A szülőknek figyelembe kell venni minden körülményt.

3. A magasság.
A fiatal gyermekeknek nem tanácsos magaslati helyen tartózkodni, ők hajlamosabbak a tüdőödémára, és nem rendelkeznek a tartós erőkifejtésre alkalmas fizikai alkattal. Legjobb nem menni 2000 m-nél magasabbra 6 éves kor, 3000 m-nél magasabbra pedig 15 éves kor alatt.

img_4055.JPG

Via ferrata gyerekekkel

Mivel a kisgyerekek gyakran nem érik el az acélsodronyt, ha egy álláson állnak, ezért nem szabad őket via ferratára vinni. A szokásos via ferrata-kantárok pedig egy gyermek esését túlságosan keményen fogják fel. Ugyanakkor azért, hogy a ferratázás ne csak a felnőttek élménye legyen, a Skylotec gyermekek számára (30 kg-os testsúlytól) fejlesztett ki via ferrata szettet.

A fent leírtak miatt a 30 kg-os testsúly alatti gyermekeket célszerű kötéllel összekötni. Kötéllel biztosítva ugyanis a haladás biztonságosabb, amennyiben a kötél használatának technikáit a mászók ismerik. Aki ezekben nem jártas, feltétlenül kérje gyakorlott vezető segítségét!

Felhasznált irodalom: Hegyek Megszállottaknak 

A bejegyzés trackback címe:

https://hegyivezetes.blog.hu/api/trackback/id/tr417504282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása